nav-left cat-right
cat-right

Jak vybrat kávovar

Kávovar a výborné espresso Pokud vás už omrzel pravý „český“ turek a máte chuť na espresso nebo překapávanou kávu (tato změna chuti nastává především u těch, co navštívili Itálii a ochutnali tamní kávu :) ), tak trh nabízí rozhodně dostatečný výběr. Ne každý výrobek ovšem splňuje podmínky pro přípravu té chuťově nejlepší kávy. 

Typ kávovaru

Tři základní typy kávovaru rozdělujeme podle toho jaký typ kávy a jakým způsobem mají připravovat:

  • Překapávače – přístroje pro přípravu filtrované (překapávané kávy). Pomletá zrnka kávy jsou pomalu zalévána vařící vodou, která hned potom odtéká do konvice. Takto připravená káva má jemnější chuť i aroma, což mnoho lidí oceňuje, protože silný turek jim příliš nesedí. Zároveň je pomocí překapávače možno vyrobit velké množství kávy najednou.
  • Espresso kávovary – espresso je připravováno díky vodní páře pod vysokým tlakem. Zrnka kávy jsou tak vylouhována ještě méně než u překapávačů a dochází k minimálnímu vyluhování hořkých látek. Jemná ale výrazná chuť espressa vám v ústech setrvá ještě dlouho po vypití, a pokud patříte mezi znalce kávy, přístroj na espresso je pro vás to pravé – vyrobí aromatickou, silnou a hustou kávu.
  • Kombinované přístroje – kávovary s více funkcemi, které vám dokáží vyrobit kávu překapávanou, espresso i cappuccino, jsou sice velmi lákavé, ale většinou jsou dvakrát až třikrát větší než jiné nekombinované kávovary a stejným poměrem se zvyšuje i jejich cena. Většinou se hodí spíš do kaváren a restauračních podniků, ale pokud myslíte, že je využijete, určitě nad koupí litovat nebudete.

Integrovaný mlýnek na kávu

Pro mistrovství v přípravě kávy odborníci doporučují pořídit si kávovar s již zabudovaným mlýnkem. Zrna kávy si tak budete moci čerstvě namlít a ihned si kávu připravit. Je důležité vědět, že zrna by neměla být umleta ani moc nahrubo ani najemno – hrubou kávou voda ihned proteče a nevyluhuje se tak prakticky žádná chuť. Naopak když bude voda protíkat kávou moc dlouho, bude příliš silná a chuťově nedobrá.

Teplota

Kávovary jsou často stavěny, aby měly pro výrobu kávy ideální teplotu, ale i tak vězte, že by se měla pohybovat mezi 88 a 92°C.

Tlak

Ať už přístroj na espresso vyvíjí páru pomocí systému zakládajícího se na vlastním tlaku páry nebo pomocí vlastního tlakového čerpadla (o něco spolehlivější způsob), hlavní je, aby byl schopen vyvinout tlak o velikosti 9 barů (vyšší číslo je většinou jen lživý reklamní slogan). Při nižším tlaku připravíte také dobrou a chutnou kávu, ale ne pravé espresso.

Mnoho znalců kávy varuje před espresso-vary bez čerpadel – pára o vyšší teplotě kávu spaří a nedosáhnete kýženého chuťového výsledku. Pokud není na obalu tato vlastnost specifikována, můžete si ji ověřit tím, že kávovar za běhu vrčí (je slyšet čerpadlo).

Vestavěné nebo volně stojící

Častěji se vyskytující volně stojící kávovary se jednoduše udržují a můžete je přesouvat jak chcete, ale pokud patříte mezi pravidelné kafaře, stojí za zvážení, jestli nekoupit vestavěný kávovar – ušetříte tak prostor na lince v kuchyni a můžete ho přizpůsobit vzhledu zbytku kuchyně, i když je to o něco dražší investice.

Příkon kávovaru

Pokud chcete koupit kávovar pouze pro domácí použití, nejedná se výjimečně o důležitý parametr, protože ovlivňuje v podstatě jen rychlost ohřevu. Pokud vám záleží na rychlosti, kupujte přístroje s vyšším příkonem.

Další funkce a parametry

Parní tryska

Pomocí parní trysky je možné napěnit mléko pro cappuccino.

Odměrka / pěchovač

Nezbytné části kávovaru pro přípravu espressa.

Automatické zastavení překapávání

Pokud si chcete během procesu překapávání naplnit šálek, není na škodu čidlo pro pozastavení překapávání, když vyjmete konvici.

Permanentní filtr

Přestože se jedná o vyšší počáteční investici, vyplatí se pořídit si permanentní filtr místo těch papírových, protože už jej nebudete muset měnit – stačí opláchnout.

Výběr aroma

Můžete si vybrat, jak bude káva silná.

Vnitřní počítač a časovač

Pomocí integrovaného počítače a časovače si můžete nastavit různé funkce pro vykonání kdykoliv během dne. Můžete si tedy nastavit, kávovar tak, aby na vás každé ráno čekal už připravený šálek čerstvé kávy.

Cenové relace a výdrž

Překapávače dnes můžete nejlevněji koupit v cenových relacích kolem 2 tis. Kč, přístroje na espresso začínají kolem tři a půl tisíce. Nejdražší vestavěné hračky se spoustou funkcí pak můžete sehnat až za cca 50 tis. Kč. Pokud vám jde o výdrž, tak si moc nevyberete – podle odborníků kvalitní i nekvalitní kávovary při zátěži deset káv denně vydrží čtyři až pět let (při menší spotřebě o něco déle).

Související příspěvky

Jeden komentář ke článku “Jak vybrat kávovar”

  1. Tamara napsal:

    Moc tomu nerozumím, tak jsem dala na test http://www.test-kavovaru.eu/2018/. A už měsíc si pochutnávám :-)

Přidat komentář