nav-left cat-right
cat-right

Jak vybrat varnou desku

Plynový plamen Klasický sporák se dnes již stal přežitkem a kuchyňským trendům začaly vévodit varné desky. Pokud svou kuchyň renovujete nebo nově zařizujete, tak i kdybyste chtěli sporák (kombo trouby na pečení a varné desky), bude se vám velmi těžko vybírat z toho mála, co je momentálně na trhu. Výrobci se podřídili zákazníkům a nejčastější kupovanou kombinací je vestavěná trouba a varná deska jakéhokoli typu (elektrická, plynová, sklokeramická).

Varné desky – plynové

Hlavní výhodou plynových varných desek je jejich schopnost rychlého ohřevu a rychlého snížení teploty (jednoduše vypnutí plamene a samovolné chládnutí ohřevných ploch). V tomto směru jim ale sklokeramické a indukční varné desky začínají šlapat na paty (viz níže).

Nemáme plyn, chci na něm vařit

Jestliže do domácnosti nemáte zavedený plyn, a přesto byste na něm chtěli vařit (někteří kuchaři ho přímo vyžadují), domluvte se při nákupu na typu varné desky – místo zemního plynu totiž můžete využívat propan-butan, ale je potřeba trošku jiných plynových trysek.

Mřížky na deskách

Mřížky na plynových varných deskách bývají z masivní litiny nebo ze smaltovaného drátu. Záleží na jejich konkrétní stavbě, ale doporučujeme vám spíše masivní litinové – lépe se s nimi zachází a dobře se po nich přesouvají hrnce.

Bezpečnost

Tepelná pojistka

Tepelná pojistka zabudovaná do naprosté většiny dnešních varných desek (u nás dosud není zákonem přikazována jako v jiných zemích) zajišťuje, že nemůže dojít k většímu úniku plynu. Čidlo totiž monitoruje teplotu hořáku, jakmile klesne, je zcela zastaven přívod plynu.

Elektrické zapalování a znovuzapalování

U moderních plynových desek už nemusíte mít neustále po ruce sirky nebo zapalovač – plyn se automaticky zapálí pomocí piezoelektrického výboje. Díky tento funkci také funguje tzv. znovuzapalování – pokud dojde k uhašení ohně, aniž by byl uzavřen přívod plynu (např. průvanem), deska oheň znovu zapálí.

Moderní trendy

WOK hořák

U novějších typů plynových varných desek se můžete setkat s integrovaným hořákem vhodným pro pánve WOK. Většinou se s ním však můžete setkat pouze u desek širších než standardních 60 cm.

Turbohořák

Turbohořák je oproti ostatním zřetelně větší a podává tedy také mnohem větší výkon při ohřevu.

Varné desky – elektrické

Před nákupem

Před samotným nákupem pro jistotu zkonzultujte nákup elektrické varné desky s elektrikářem, protože dost často potřebují varné desky 380 V a jejich příkon je až 7 kW.

Klasické s litinovými plotnami

Klasické elektrické varné desky se čtyřmi kruhovými plotnami z nějaké litiny jsou dnes na trhu prakticky zcela nahrazeny sklokeramickými varnými deskami, ale můžete na ně stále narazit. Je třeba si uvědomit, že tento typ desek vzhledem ke své podstatě spotřebovává více energie a hůře se udržuje (litinové plotýnky se pomalu ohřívají i vychládají, což způsobuje větší spotřebu a horší regulaci). Někteří zákazníci jim dávají přednost kvůli nižší pořizovací ceně, ale vyšší investice do jiného typu se vám později rozhodně vrátí v úspoře energií.

Sklokeramické

Kromě jednoduché údržby jsou sklokeramické varné desky dnes vyhledávány pro jejich nízkou spotřebu – ztráty energie jsou minimalizovány a energetickou účinnost mají kolem 80 procent. Sklokeramický materiál Ceran je pak uzpůsoben tak, že teplo je z ohřevných spirál vyzařováno přímo nahoru směrem k nádobám a prakticky vůbec ne do stran – tato vlastnost umožňuje také dobrou regulaci ohřevu. Moderní desky už dnes nemají také problém rychle se zahřát i chládnout.

Sklokeramické halogenové

Místo normálních ohřevných spirál může být pod sklokeramickou desku umístěna také halogenová trubice. Halogenové trubice se velmi rychle zahřívají, ale mají hrozně nízkou životnost.

Sklokeramické kombinované

Abychom mohli využívat výhody rychlého ohřevu halogenových trubic a zároveň trvanlivosti tradičních ohřevných spirál, jsou na trhu k dostání varné desky kombinované. Při zapnutí se obě ohřevná tělesa aktivují současně – halogenová trubice tedy zajistí rychlý ohřev, potom se vypne a teplo udržuje pouze klasická spirála. Tento způsob fungování zajišťuje delší životnost halogenových trubic.

Sklokeramické indukční

V nabídkách prodejen domácích spotřebičů jste se již mohli setkat s pojmem „studené vaření“. V tomto případě je použita varná deska, která ohřívá přímo samotné dno hrnce pomocí magnetické indukce. Ztrácíte pouze minimum energie a okolí hrnce je ohříváno pouze hrncem, nikoli plotýnkou, ale velkou nevýhodou je, že musíte používat vodivé (kovové) nádobí – ve skle si na takovém sporáku nic neuvaříte. Rovněž se o cenách indukčních desek nedá říct, že by byly zrovna lidové – jedná se o desítky tisíc korun.

Rozměry desek

Nejčastěji vyskytujícím se typem varných desek je o šířce 60 cm. Pokud máte ale víc prostoru, není na škodu uvažovat o nějaké širší (70–90 cm), protože budete mít k dispozici více plotýnek a při sklopení krytu máte také další pracovní plochu. V kuchyních restauračních zařízení také často využívají tzv. domina – varných desek o šířce 30 cm, které je možné přidat k těm stávajícím.

Speciální funkce

High-Light

Ve sklokeramických deskách se v poslední době začaly často objevovat plochy s tzv. High-Light systémem – ve velmi krátkém čase se rozehřejí na maximum.

Duozóny

Pokud na sklokeramické desce vidíte dvě soustředná kola, znamená to, že podporuje tzv. dvojité zóny – pokud ohříváte něco pouze v malém hrnci, deska to pozná a neohřívá celou plochu, ale pouze tu menší, aby byla šetřena energie. Tvar větší zóny je také často upraven do tvaru pekáče.

Infračervený senzor

Infračervený senzor ještě nepatří mezi standard, ale velice usnadňuje vaření – neustále sleduje teplotu a přizpůsobuje výkon, aby bylo dosaženo požadovaných výsledků.

Kontrolky zbytkového tepla

Tyto čidla vám světelně signalizují, zda je plotýnka stále ještě teplejší než 50°C – kdy byste se jí tedy neměli dotýkat. Pokud varná deska dosáhne teploty vyšší než 300°C je pak automaticky vypnuta, aby na ní nemohl vzplanout např. olej.

Programování ohřevu

U dražších modelů můžete využívat také programovatelnost teplot na několik hodin dopředu, takže můžete vařit, ale nemusíte na to neustále dohlížet. Zároveň obsahují několik předprogramovaných funkcí – rozehřívání másla či čokolády, pozvolné vaření apod.

Výsuvné senzory

Výsuvné senzory jsou velmi vhodné pro hlídání, aby vám něco nepřekypělo (např. mléko). V takovém případě totiž ohřevnou plochu vypnou nebo sníží její výkon.

Zacházení s varnými deskami

Ovládání

Doba otočných knoflíků je pryč. Na spoustě desek máte již k dispozici dotykové displeje pro přesné nastavení teploty (případně programovaní ohřevu) a pro náročné jsou k dispozici dálková ovládání varných desek, takže můžete vařit i z obývacího pokoje.

Nádobí

Většinou jde pro vaření na varných deskách využít jakýkoliv typ nádobí (kromě umělohmotného). Často se však dá koupit sada nerezového nádobí, které patří přímo k danému typu desky. Pro indukční desky je pak samozřejmá nutnost kovového nádobí.

Poškození

U sklokeramických desek si dejte pozor na možnost poškrábání při manipulaci s nádobím a určitě na ně nepouštějte nic z velké výšky – i když jsou pevné, jsou křehké. Pokud nepatříte mezi zručné domácí kutily, pak opravy přenechte raději odborníkům – mohli byste nadělat ještě víc škody nebo desku zničit nadobro.

Komentování bylo uzavřeno.