nav-left cat-right
cat-right

Jak vybrat kuchyňský dřez

Odpad kuchyňského dřezu Kuchyně se v průběhu roků mění, zdokonaluje, stává se pro majitele příjemnější a stále méně časově náročnější, ale jeden prvek přes všechny změny, které se v „srdci domácnosti“ během věků udály, zůstává – kuchyňský dřez. Pro vás jako pro uživatele je kromě umístění dřezu důležitý i jeho design. Ne že by musel nezbytně do kuchyně ladit, i když je to vhodné, hlavně aby tvarem a uspořádáním vyhovoval vašim konkrétním potřebám. 

Nevhodně umístěný dřez může být zkázou jinak dokonale zařízené kuchyně. Příprava pokrmů a práce s nádobím se neustále točí okolo dřezu, potřebujete ho k mnoho různým úkonům, a jestli bude příliš nízko nebo daleko, stane se vaše práce mnohem únavnější a namáhavější (podle statistik se kolem něj točí až 80 % úkonů v kuchyni). Prostor pro něj si tedy promyslete už před zařizováním nové nebo rekonstrukcí staré kuchyně.

Čím větší, tím lepší?

Ve stále větším množství domácností zastává funkci mytí nádobí (a někdy dokonce i přípravy jídla) automatická myčka, která šetří náš čas a při optimálním užívání i peníze. Na některé úkony ji však není možno využít – přestože se myčky zdokonalují, aby zvládly mytí i jemného skla a porcelánu, hospodyňky ze zkušenosti tvrdí, že je lepší zvládnout to v dřezu. Stejně tak hrnce a plechy nestandardních rozměrů do většiny myček nenacpete, takže je musíte umýt ručně.

Pokud se tedy rozhodujete mezi menším elegantním dřezem a větším méně vzhledným, volte raději ten větší – tedy v případě, že jej nemáte jen na ozdobu a chcete v něm také něco umývat.

Polyfunkčnost

Dnešní dřezy jsou funkčně mnohem propracovanější, než bývaly kdysi – samozřejmě je na trhu stále dostupná jednoduchá varianta bez jakýchkoli vymožeností, ale velmi začínají být zvlášť velmi oblíbené typy se speciálními odkapávacími koši na ovoce a zeleninu nebo přímo se zvláštními malými dřezy přímo pro určené jen pro oplachování čerstvých plodů. U luxusnějších kousků se dokonce můžete setkat přímo s posuvnou deskou na krájení potravin.

Plocha na osychání nádobí se u dřezů velmi liší rozlohou – někdy je pouze na ozdobu, ovšem často pro naše denní potřeby dostačuje. Zařiďte se podle vašich preferencí – nádobí můžete samozřejmě odkládat na zvláštní odkapávač mimo dřez.

Nejen pro ruce, ale i pro oči

V prodejnách si můžete vybrat dřez z nepřeberného množství tvarů, ovšem nejčastěji kupovaný je stále ten klasický obdélníkový, protože všechny speciální tvary mají menší použitelnou plochu nebo nějak znepříjemňují běžné užívání. Pokud vám ale jde především o reprezentativní kuchyň a pastvu pro oko, není problém koupit ovály, lichoběžníky, čtverce, kosočtverce, kapky apod.

Zcela netradiční variantou je volně stojící dřez, který vyžaduje více prostoru, s jeho instalací bývají větší problémy a je také jednoznačně dražší, ale může se stát ozdobou vaší kuchyně – dokáže na první pohled upoutat a je dostupný po celém obvodu.

Určitou možností může být též rohový dřez, ale kvůli problematickému umístění a nepraktičnosti (nedostatek světla a prostoru v malé kuchyni), se od něj spíše upouští.

Materiály

Nerez

Levnější smaltované dřezy se kvůli nízké životnosti staly minulostí (poškrábání a odprýsknutí smaltu bylo na denním pořádku), nahradil je ale velmi oblíbený nerez – vyniká svým jednoduchým čištěním (bakterie se neusadí na hladkém povrchu) i dobrým vzhledem, takže je dnes používán prakticky kdekoli. Ať už máte kuchyni vyvedenou v jakémkoli stylu, nerez vám ostudu neudělá, je prostě univerzální. Jelikož je pro jeho výrobu používán pochromovaný nikl (matný lesk) nebo ušlechtilá ocel (vysoký lesk), vyniká odolností proti korozi i vysokým teplotám (tady ale pozor – váš sifon je s největší pravděpodobností plastový a při vylévání horkých tekutin by se mohl zdeformovat).

Jelikož je nerez také do určité míry pružný, nemusíme se bát jeho prasknutí při zatížení těžším tělesem, ale pozor na poškrábání! Do nerezu sice pravděpodobně neuděláte hlubší rýhy, ale drátěnka, písek na čištění nebo špatně umístěná vidlička mohou nadělat nevzhledné nehluboké rýhy, které se časem budou střádat. Ve dřezech s tloušťkou stěny 0,6 mm mohou při nevhodné manipulaci vznikat důlky. Stěna 0,8 mm by měla být už dostatečná, ale pokud chcete mít jistotu, že se dřezu nic nestane, zaměřte se na tloušťky od 1 do 1,2 mm, ovšem počítejte s tím, že za něj zaplatíte také o několik tisíc Kč více.

Pokud nechcete na dřez neustále používat speciální čistící prostředky a olejíčky, které zabrání otiskům prstů, volte raději matný či zdrsněný povrch. Nevýhodou nerezu také je, že se na jeho povrchu dobře usazuje vodní kámen, takže je po uschnutí vidět každá kapka, která na něm ulpěla.

Umělý kámen

Někteří zákazníci rádi místo čehokoli kovového rádi využívají umělý kámen, který je ve skutečnosti směsí křemičitých písků se žulou (80 %) – to vše je pak spojeno akrylátem (15 %). Konečný vzhled získává kamenina díky příměsi barviv (5 %), což pro konečného zákazníka znamená výběr z mnoha různých odstínů barev. Tento materiál vyniká hygieničností a snadnou údržbou (oproti klasickému kamenu), ale není dobré ho vystavovat vysokým teplotám (oficiálně je odolný do 280°C, ale někteří znalci tvrdí opak – při vysokých teplotách prý mohou akryláty uvolňovat nebezpečné látky, při nízkých teplotách se něčeho takového ale nemusíte obávat).

Na rozdíl od nerezu ho není třeba leštit. Vysoká odolnost proti jakémukoli poškození je dosažena povrchovou úpravou (dřez je má zcela homogenní vzhled) a díky úplnému probarvení vám také nikdy nevybledne. Nemusíte se bát ani vrypů a škrábanců – granitový dřez přežije i silné nárazy z metrové výšky. Poškození barvícími látkami (víno, káva,…) či agresivními složkami čistících prostředků je prakticky vyloučeno. Výrobce díky těmto vlastnostem na dřezy poskytuje též prodlouženou záruku na 5 až 10 let.

Přírodní kámen

Dáváte-li přednost přírodnímu kameni před čímkoli průmyslově vyráběným, není problém si takový dřez objednat, i když za dražší cenu. Pamatujte však, že na oko vynikne přírodní kámen mnohem lépe u velkých kuchyní.

Corian

Nejmladším používaným materiálem, který se vzhledem a životností podobá kameni, ovšem dá se pořídit mnohem levněji, je Corian. Je vyráběn z bauxitu spojovaného akryláty.

Zpříjemnění práce

Špunt na dálkové ovládání

U dražších dřezů bývá klasický špunt nahrazen kovovou záplatkou, která může být otevřena speciálním knoflíkem vedle baterie – nemusíte tak při vypouštění šahat do špinavé vody.

Dávkovač saponátu

Při výběru dřezu se nelekněte, že některé modely mohou obsahovat vedle otvoru pro baterii ještě jeden další – ten je uzpůsoben pro uchycení dávkovače saponátu. Toto řešení skýtá výhodu, že nemusíme čistící prostředek nechávat stát vedle dřezu – jednoduše se stačí zmáčknout páčka (saponát může být doplněn po odšroubování této páčky).

Vodovodní baterie

Praktičnost a estetičnost nejde vždy ruku v ruce, ale pokud budete volit rozumně, neměli byste při výběru baterie narazit na větší problém. Velmi populárním (i když dražším) řešením jsou baterie kombinované se sprchou, díky kterým můžete bez problémů napustit velký hrnec, který se nevleze do dřezu (jsou vytažitelné až do délky 1 m; o zpětné zatažení se postará olověné závaží). Sprcha vám může také značně usnadnit mytí nádobí i různých potravin (zvlášť třeba hlávkového salátu). Nemusíte se ale bát, že by vám kohoutek jen sprchoval – funkce perlátoru a silného proudu jdou mezi sebou jednoduše přepínat.

Z estetického hlediska je hlavní, aby vodovodní baterie kuchyň nehyzdila. Samozřejmě je možné mít nainstalovánu nenápadnou chromovanou baterii, ovšem náročnější zákazníci mohou sehnat i velmi netradiční baterie – mohou mít středověký vzhled nebo být tři čtvrtě metru vysoké. Liší se podle toho ale také ceny – luxusní kousky koupíte kolem 20 000 Kč.

Rozteč

Před koupí baterie přeměřte výstup rozvodů vody ze zdi. Vyrábějí se ve dvou základních rozměrech – 100 a 150 mm.

Pákové baterie – ano nebo ne?

Jednootvorové pákové baterie dnes patří dnes k nejpopulárnějším. Mnozí je sice nemají rádi kvůli netradičnímu vzhledu, přesto jsou velmi výhodné díky těsnosti, jednoduché údržbě a rychlém hygienickém ovládání. Zároveň se dá velmi dobře regulovat teplota vody – čím větší úhlové rozpětí vaše baterie má, tím přesněji dokážete regulovat teplotu i tok vody.

Termostat vs termostatická baterie

U novostaveb se často stává, že potrubí od ohřevného kotle do kuchyně je příliš dlouhé a energeticky by se nevyplatilo vést vodu tak daleko. Tento problém lze vyřešit termostatem umístěným přímo v kuchyni. Na trhu už se ale vyskytují i tzv. termostatické baterie – nastavíte na nich jen požadovanou teplotu a průtok a termostat se podle toho zařídí. Podle statistik snižují termostatické baterie spotřebu vody i energie až o polovinu, takže investice se vám do dvou let vrátí.

Drtiče – plusy a mínusy

V každém druhém americkém filmu máme možnost vidět, jak hospodyňka odpad z kuchyně jednoduše zlikviduje tím, že jej nacpe do drtiče a dál se o něj nemusí starat. Jedná se jednoznačně o vymoženost, která šetří čas, ovšem o šetření čehokoliv jiného se už mluvit nedá.

Drtič můžete jednoduše nainstalovat pod svůj dřez, vyhodit pevný odpad přímo do odpadové roury a zmáčknout tlačítko pro spuštění drtiče. Otáčející se brusný talíř odstředivou silou natlačí odpad na okraj, kde je rozmělňován na malé částečky. Rozdrcené zbytky jsou společně s proudem vody odplaveny do kanalizace nebo septiku. Prosté a jednoduché – dokonce to ani nijak nebrání vašemu běžnému používání dřezu – mytí nádobí, vylévání apod.

Prodejci tvrdí, že zvýšení spotřeby energie je minimální, protože drcení probíhá pouze pár vteřin, lze v něm drtit prakticky jakýkoli biologický odpad (dokonce i kosti) a je zvlášť vhodný pro ty, kteří nemají možnost zlikvidovat tento odpad jiným způsobem.

Poškození drtiče ani zranění se bát nemusíte. Pokud do drtiče spadne nějaký předmět, který jej zablokuje, přístroj se automaticky vypne – po vypáčení předmětu můžete pokračovat v drcení dále. Je třeba si ale uvědomit, že i když se drtiči nic nestane, příbor z měkčího kovu byste vytáhli nepěkně pokroucený. V drtiči nejsou ani žádné ostré čepele, takže se nemusíte bát většího zranění, maximálně jako když se poraníte o struhadlo.

Přestože vše zatím mluví pro – dokonce i hlučnost je v mezích a pro běžné čištění stačí pár kostek ledu, které díky tvrdosti a zároveň rozpustnosti drtič pročistí, představme si druhou stránku věci. Pokud nemáte dobře spádovanou kanalizaci (tlakovou nebo podtlakovou), tak mohou vznikat problémy s ucpáním (gravitační kanalizace). Odpad z drtičů také zahlcuje čističky vod, které spotřebovávají mnoho energie na odfiltrování odpadu, který jsme předtím pohodlně rozdrtily.

Kromě ekologických a ekonomických nevýhod je tu ale také problém, že díky poskytování takového množství potravy do kanalizace se vždy začnou přemnožovat potkani. Spočítejte si tedy nevýhody a to, že musíte ještě investovat energii a vodu, to už možná něco vypovídá. Používání drtičů dosud není zakázáno zákonem, ale často bývá zakazováno kanalizačním řádem, takže pokud nechcete být od kanalizace odpojeni, řádně si jejich instalaci a užívání rozmyslete.

82 komentářů ke článku “Jak vybrat kuchyňský dřez”

  1. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

    A design like yours with a few simple tweeks would really make
    my blog shine. Please let me know where you got your design. Bless you

  2. Nichol napsal:

    Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea about from this piece of writing.

  3. I got this website from my friend who shared with
    me concerning this web site and now this time I am browsing this site and reading very informative articles or reviews here.

  4. Howdy! I could have sworn I've been to this site before but after looking at some of the posts I realized it's new to me.
    Anyways, I'm definitely delighted I discovered it and I'll be bookmarking it and checking back frequently!

  5. I am no longer positive where you are getting your info, however great topic.
    I must spend a while learning much more or figuring out more.
    Thank you for great information I was on the lookout
    for this info for my mission.

  6. Roderick napsal:

    My programmer is trying to convince me to move to .net from
    PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on several websites for about a year and am anxious about switching to another platform.

    I have heard fantastic things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress content into it?

    Any kind of help would be greatly appreciated!

  7. I have to thank you for the efforts you have put in penning
    this site. I really hope to view the same high-grade blog posts by you in the future as well.
    In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now ;)

  8. Drusilla napsal:

    I do not know if it's just me or if everyone else experiencing issues with
    your site. It looks like some of the written text in your posts are running off
    the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
    This may be a problem with my internet browser because I've had this happen before.
    Cheers

  9. Dorothea napsal:

    Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing these things, thus I am going to inform her.

  10. Abdul napsal:

    At this time it sounds like WordPress is the preferred blogging platform available right now.
    (from what I've read) Is that what you're using on your blog?

  11. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our
    community. Your web site offered us with valuable info to
    work on. You've done an impressive job and our whole community will be
    thankful to you.

  12. I was curious if you ever considered changing the page layout of your site?

    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the
    way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.

    Maybe you could space it out better?

  13. Fleta napsal:

    Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

  14. Patricia napsal:

    It's a pity you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this brilliant blog!
    I guess for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to fresh updates and will talk about this site
    with my Facebook group. Talk soon!

  15. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether
    this post is written by him as no one else know such detailed about my problem.

    You're amazing! Thanks!

  16. tinyurl.com napsal:

    I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a
    visit this website on regular basis to obtain updated
    from newest gossip.

  17. tinyurl.com napsal:

    excellent issues altogether, you simply won a new reader.

    What could you suggest about your publish that you made some days ago?
    Any certain?

  18. It's a shame you don't have a donate button! I'd
    certainly donate to this superb blog! I suppose for now i'll settle for
    bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to new updates and will talk
    about this website with my Facebook group.
    Chat soon!

  19. Bichara Previc napsal:

    wonderful submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this
    sector do not notice this. You should proceed
    your writing. I'm sure, you have a huge readers' base already!

  20. Grupo Coral napsal:

    You are so awesome! I do not suppose I've truly read anything like this before.
    So nice to find another person with some genuine thoughts on this subject.
    Seriously.. many thanks for starting this up.
    This site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

  21. bit.ly napsal:

    We're trusted Mississauga Heating and Cooling Consultants.

  22. Hildred napsal:

    I'm really impressed with your writing skills as well as with
    the layout on your weblog. Is this a paid
    theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it
    is rare to see a great blog like this one nowadays.

  23. tinyurl.com napsal:

    Very good info. Lucky me I came across your blog by chance
    (stumbleupon). I have saved it for later!

  24. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know
    a few of the images aren't loading properly.
    I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried
    it in two different internet browsers and both show the same outcome.

  25. Bichara Previc napsal:

    Everyone loves it when people get together and share views.

    Great site, stick with it!

  26. Basil napsal:

    If you desire to take much from this piece of writing then you
    have to apply these methods to your won weblog.

  27. Dorris napsal:

    Traders do pay direct and indirect costs.

  28. Magnificent web site. Lots of useful information here. I'm sending it to some friends
    ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your sweat!

  29. Grupo Coral napsal:

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
    In any case I will be subscribing to your rss feed and I
    hope you write again soon!

  30. Jessie napsal:

    Howdy! Would you mind if I share your blog
    with my myspace group? There's a lot of folks that I think would really appreciate
    your content. Please let me know. Cheers

  31. Quality articles is the key to be a focus for the visitors to pay a visit the web page, that's what this website is providing.

  32. Bichara Previc napsal:

    I love what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!

    Keep up the awesome works guys I've incorporated you guys to my
    blogroll.

Přidat komentář