nav-left cat-right
cat-right

Kvalitní čerstvá káva

Šálek lahodné kávyDobrá káva patří mezi nejčastější nápoje, kterými začíná většina lidí svůj pracovní den. Nic vám ale nebrání si výbornou čerstvou kávu vychutnat i z pohodlí svého domova. Prozkoumejte zákulisí kávového tajemství a najděte svůj ideál. 

Historie kávy

Kolébkou kávy je Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie, která ji proslavila do celého světa a díky tomu je považována za kolébku kávy. V současnosti již nalezneme plantáže kávovníků na celém světě. Můžete tak ochutnat kávu z Brazilie, Etiopie, Costa Rica, Indie či Kolumbie. Pěstováním kávy se zabývá na celém světě více než 25 milionů lidí.

Co je to káva?

Kávová semena jsou plodem rostliny kávovníků (Coffea). Plody kávovníku vypadají vzhledově jako naše třešně – jak velikostí, tak i barvou, která se v době sklizně pohybuje od červené po červenofialovou. Rostlina může vyrůstat v podobě stromu či keře a pro kvalitní produkci kávových zrn vyžaduje pečlivou péči.

Základní druhy kávovníků

Rostliny kávovníku můžeme rozdělit na tři základní druhy.

Arabský kávovník

Roste ve vyšších nadmořských výškách, ale přesto je celkem náchylný na mrazíky a škůdce. Ideální teploty pro pěstování se pohybují do 24 °C. Navíc jsou rostliny náchylnější na různé choroby či škůdce. Plody poskytují nejkvalitnější kávová zrna, která je třeba zpracovat složitějším pracovním postupem – mokrou metodou. Přesto je 70 % produkce kávy tvořeno právě plody arabského kávovníku. Nízký obsah kofeinu má za následek jemnou a lahodnou chuť výsledné kávy.

Robusta

Jak i název odrůdy napovídá, tento druh kávovníku je poněkud odolnější proti škůdcům a chorobám. Snažší podmínky pro pěstování jsou na druhou stranu vyváženy poněkud horší chutí kávy v porovnání s arabským kávovníkem. Pro pěstování se hodí nižší polohy se stálou teplotou okolo 30 °C. Pro zpracování stačí méně náročné zpracování suchou metodou. Vyšší obsah kofeinu má za následek drsnější chuť.

Káva robusta se většinou přidává do kávových směsí s arabikou. Díky tomu jsou firmy schopné nabízet levnější kávu.

Liberica

Vysoké rostliny kávovníku liberica mohou dosahovat až 18 metrů. Na kávovníku rostou mnohem větší kávová zrna, která mají navíc nahořklou chuť. Pěstováním tohoto typu kávy je možné dosáhnout vysokého množství produkovaných kávových zrn, nicméně ne příliš vysoké kvality.

Káva v České republice

Většinou se zde setkáte s kávovou směsí. Sklizená kávová zrna jsou míchána podle požadovaného poměru a následně pražena a zpracovávána pro distribuci. Jednodruhové kávy jsou k dostání spíše ve specializovaných obchodech.

Protože se většina zákazníků orientuje podle ceny, není zde dostatek důrazu na jednotlivé kroky při zpracování kávy a podle toho vypadá i uvařená káva.

Komentování bylo uzavřeno.