Pokud vás už omrzel pravý „český“ turek a máte chuť na espresso nebo překapávanou kávu (tato změna chuti nastává především u těch, co navštívili Itálii a ochutnali tamní kávu :) ), tak trh nabízí rozhodně dostatečný výběr. Ne každý výrobek ovšem splňuje podmínky pro přípravu té chuťově nejlepší kávy.
Tři základní typy kávovaru rozdělujeme podle toho jaký typ kávy a jakým způsobem mají připravovat:
Kávovary jsou často stavěny, aby měly pro výrobu kávy ideální teplotu, ale i tak vězte, že by se měla pohybovat mezi 88 a 92°C.
Ať už přístroj na espresso vyvíjí páru pomocí systému zakládajícího se na vlastním tlaku páry nebo pomocí vlastního tlakového čerpadla (o něco spolehlivější způsob), hlavní je, aby byl schopen vyvinout tlak o velikosti 9 barů (vyšší číslo je většinou jen lživý reklamní slogan). Při nižším tlaku připravíte také dobrou a chutnou kávu, ale ne pravé espresso.
Mnoho znalců kávy varuje před espresso-vary bez čerpadel – pára o vyšší teplotě kávu spaří a nedosáhnete kýženého chuťového výsledku. Pokud není na obalu tato vlastnost specifikována, můžete si ji ověřit tím, že kávovar za běhu vrčí (je slyšet čerpadlo).
Častěji se vyskytující volně stojící kávovary se jednoduše udržují a můžete je přesouvat jak chcete, ale pokud patříte mezi pravidelné kafaře, stojí za zvážení, jestli nekoupit vestavěný kávovar – ušetříte tak prostor na lince v kuchyni a můžete ho přizpůsobit vzhledu zbytku kuchyně, i když je to o něco dražší investice.
Pokud chcete koupit kávovar pouze pro domácí použití, nejedná se výjimečně o důležitý parametr, protože ovlivňuje v podstatě jen rychlost ohřevu. Pokud vám záleží na rychlosti, kupujte přístroje s vyšším příkonem.
Pomocí parní trysky je možné napěnit mléko pro cappuccino.
Nezbytné části kávovaru pro přípravu espressa.
Pokud si chcete během procesu překapávání naplnit šálek, není na škodu čidlo pro pozastavení překapávání, když vyjmete konvici.
Přestože se jedná o vyšší počáteční investici, vyplatí se pořídit si permanentní filtr místo těch papírových, protože už jej nebudete muset měnit – stačí opláchnout.
Můžete si vybrat, jak bude káva silná.
Pomocí integrovaného počítače a časovače si můžete nastavit různé funkce pro vykonání kdykoliv během dne. Můžete si tedy nastavit, kávovar tak, aby na vás každé ráno čekal už připravený šálek čerstvé kávy.
Překapávače dnes můžete nejlevněji koupit v cenových relacích kolem 2 tis. Kč, přístroje na espresso začínají kolem tři a půl tisíce. Nejdražší vestavěné hračky se spoustou funkcí pak můžete sehnat až za cca 50 tis. Kč. Pokud vám jde o výdrž, tak si moc nevyberete – podle odborníků kvalitní i nekvalitní kávovary při zátěži deset káv denně vydrží čtyři až pět let (při menší spotřebě o něco déle).