nav-left cat-right
cat-right

Jak vybrat parní troubu

Pára unikající z parní trouby

Patříte mezi vyznavače zdravé výživy? Pak by ve vaší kuchyni jednoznačně neměla chybět parní trouba. Při vaření v páře si totiž potraviny zachovávají vitamíny i minerální látky, které by při běžném vaření nenávratně zmizely. Gurmáni také ocení ještě intezivnější chuť, které s pomocí parní trouby dosáhnete.

Rychlé a efektivní pečení

Dříve bylo vaření v páře vcelku obtížné a velmi důležitá byla pozornost – při vaření zeleniny musíte dosáhnout toho, aby změkla, ale nesmí ztratit svůj lesk a svěžest, což bývalo hlavně věcí cviku, ale s moderními parními troubami vám stačí přesně zadat teplotu a čas.

Tyto trouby mají také výhodu, že můžete připravovat všechny chody zaráz (vůně ani chuť se nesmíchají), takže ušetříte čas nejen rychlejším vařením, ale také tím, že děláte všechno současně.

Pomocí parního vaření se projevuje u pokrmů více jejich vlastní chuť, a tak nemusíte ani moc kořenit a solit. Nepoužíváte ani tuk a přesto dosáhnete dokonalého výsledku – vizuálně i chuťově.

Pohodlná příprava ryb

Parní trouba je ideální také pro pokrmy z ryb. Pravděpodobně se vám nechce neustále ryby grilovat, složitě připravovat a kořenit, ale podle odborníků by každý měl mít rybu v jídelníčku alespoň dvakrát týdně (mořské ryby jsou zdrojem selenu, jódu a mnohých dalších důležitých látek; zlepšují krevní oběh a regulují tlak – není divu, že se Japonci dožívají tak vysokého věku).

Možnost pro vás skýtá právě parní trouba, ve které můžete rybu připravit bez potřeby nějakých úprav a stálého otáčení – dosáhnete jednoznačně lepších výsledků, než kdybyste rybu vařili klasicky ve vodní lázni.

Zdravé a rychlé stravování

Přestože gurmánům nevystačí parní trouba pro přípravu všech žádaných pokrmů, neměla by chybět v kuchyních všech zdravě se stravujících. Vykouzlíte s ní mnoho pokrmů snadněji a zdravěji než obvyklými metodami. Mimo to vám může trouba posloužit také pro blanšírování, zavařování či dezinfekci. Ohřívat v ní ale třeba pečivo nedoporučujeme.

Další užitečné tipy

Komentování bylo uzavřeno.